Hoofdkantoor Sportief Besteed Groep

Rijswijk 

2022A063 C01 Dagfx

Hoofdkantoor Sportief Besteed Groep

Het nieuwe kantoor van Sportief Besteed Groep is onderdeel van het nieuwe duurzame bedrijventerrein RijswijkBuiten-Parkrijk Kavel H7. Het bedrijventerrein is ter beschikking gesteld aan innovatieve en toekomstgerichte ondernemers. Vanzelfsprekend is de ambitie een energie efficiënt, gasloos en duurzaam ontwerp te realiseren.

De gebouwen op het bedrijvenpark zijn vanuit het beeldkwaliteitsplan samengesteld uit meerdere, orthogonaal geplaatste rechthoekige volumes en vormen samen een ensemble van gebouwen met “archetype schuur” uitstraling.

Het bedrijfsgebouw heeft een kantoor met daarachter 10 bedrijfsunits. Het ontwerp bestaat uit twee volumes met een transparante voorgevel zodat de activiteiten in het kantoor van Sportief Besteed Groep goed zichtbaar zijn voor de buitenwereld. De twee volumes zijn ‘losgeknipt’ in de voor en achtergevel zodat er twee zuivere volumes ontstaan. Het traditionele ‘dikke’ kader van de “archetype schuur” is ontworpen als een scherpe punt die het gezicht van het gebouw subtiel omlijnt. De zijkanten en het dak van het gebouw zijn in één materiaal opgetrokken en creëert rust. De verticale belijning in gevelmateriaal en gevelopeningen hebben een subtiele verfijning tussen de plint en bovendeel. De gevelopeningen voortgekomen uit de traditionele opzet van bedrijfsunits van toegangsdeur en overhead deur is ritmisch doorgezet in de gehele langsgevel.

De Sportief Besteed Groep (SBG) organiseert activiteiten voor jong en oud voor een gezonde en actieve samenleving. Het ontwerp beoogt de energie van deze onderneming naar buiten uit te stralen.

SBG bestaat uit verschillende werkmaatschappijen maar werken samen als één familie. Het nieuwe kantoor zal het hoofdkantoor worden van SBG en brengt daarmee alle werkmaatschappijen samen in een gebouw. Door op de begane grond de gezamenlijke functies te plaatsen, komen de verschillende “familieleden” juist hier samen. Zo is er een ruime entree en een multifunctionele tribunetrap die ook als kantine en informele overleg- en ontmoetingsplek dient. Daarnaast heeft de begane grond een grote vergaderzaal en sportruimte. Op de verdiepingen bevinden zich voornamelijk de kantoren die afwisselend als open werklandschappen en traditionele kantoren met vergaderplekken ingericht zijn. Op tweede verdieping in het tussenlid bevindt zich een rustruimte met uitzicht over het Parkrijk gebied.

Het terrein is ontworpen voor een verbeterde biodiversiteit binnen het gebied. Er is ingezet op zoveel mogelijk groen door veel bomen, hagen en onverharde parkeerplekken. Aan de waterzijde zijn uittreeplaatsen t.b.v. dieren en beschoeiing is maximaal 10cm boven waterpeil. Terreinverlichting vindt alleen plaats waar dat nodig is. i.v.m. verstoring vleermuizen. Hekwerken op het terrein hebben openingen van minimaal 20x20 cm zodat dieren hier makkelijk doorheen kunnen. De overdekte fietsenstalling heeft een begroeide gevel en een groen dak.

Meer lezen? Je vindt op Architectenweb een artikel van het project Hoofdkantoor Sportief Besteed Groep

Project:Hoofdkantoor Sportief Besteed Groep
Locatie:Rijswijk 
Opdrachtgever:Sportief Besteed Groep
Architect:Wubben.Chan architecten
Constructeur:G&V Constructie Adviesbureau B.V.
Werkzaamheden:Ontwerp, engineering en visualisaties
2022A063 C01 Dagfx
Schermafbeelding 2023 03 10 om 12.48.20
Schermafbeelding 2023 03 10 om 12.52.39
Schermafbeelding 2023 03 10 om 12.52.50
Schermafbeelding 2023 03 10 om 12.53.00
Schermafbeelding 2023 03 10 om 12.53.12