3D visualisatie vanuit een BIM-model

Met behulp van BIM is het naast 3D modelleren ook mogelijk om zeer realistische 3D visualisaties, animaties en 3D prints te creëren. Rechtstreeks vanuit Revit of via diverse andere visualisatieprogramma’s (bv. Enscape en Lumion) wordt het renderen/visualiseren van het 3D BIM-Model uitgevoerd.
Hiermee kan zowel het exterieur (buitenkant) als het interieur (binnenkant) van het gebouw volledig digitaal worden verbeeld.

Wij kunnen dat voor u realiseren op verschillende manieren. Van foto’s tot aan animaties (realtime renderings) gericht op de beeldvorming, maar ook tot het gebruik van virtual reality en 3D printing. Zelfs de mogelijkheden voor augmented reality worden al onderzocht.

U kunt bij ons dus voor meerdere opties kiezen als het gaat om 3D visualisatie. Ze dragen allemaal bij in het vormen van een zeer realistisch beeld van het bouwproject. Dit geldt voor verbouwingen, maar ook voor nieuwbouw.
Onze BIM specialisten helpen u graag bij het realiseren van sfeervolle 3D visualisaties, animaties, of 3D ponorama’s. Zij dragen zorg voor de (toekomst)resultaten welke vertaald worden naar realistische beelden voor nu.

 

"Het toekomstige resultaat van uw bouwproject vertalen naar realistische beelden met 3D visualisaties, animaties en 3D printing."

 

3D visualisaties met foto en animatie

De basis voor 3D visualisaties zijn foto’s en animaties. Zij vormen namelijk een duidelijke impressie, zodat zowel het exterieur als het interieur van het gebouw op een natuurlijke manier worden vormgegeven.
Er kunnen diverse details en elementen aan de visualisatie worden toegevoegd. Tijdens de ontwerpfase kan dit namelijk van grote toegevoegde waarde zijn. Komt met het gekozen steensoort/materiaal de gewenste uitstraling helemaal tot z’n recht? Welke invloed heeft een ander soort kozijn/dakpan op de sfeer? Welke invloed heeft de lichtinval op het gebouw op verschillende momenten van de dag (bezonningsstudie)? Dit zijn voorbeelden van vragen die met een 3D visualisatie heel goed en snel beantwoord kunnen worden.

In de verkoopfase maken 3D visualisaties een heel belangrijk onderdeel uit van het verkoopproces. Een ideaal hulpmiddel bij presentaties, want beelden/virtuele 360 graden 3D renderings zeggen immers meer dan woorden. Echter, niet alleen van het gebouw zelf of van een straat, maar ook met een vogelvlucht impressie van bijvoorbeeld een (deel van een) wijk. Het creëren van realtime renderings valt ook onder de vorm van 3D visualisaties.

 

"Van foto’s en animaties tot virtual- en augmented reality voor een maximaal realistische 3D beleving."

 

3D beleving met virtual- en augmented reality

Wij gaan nog een stap verder met 3D visualiseren. Een volledige 3D beleving met virtual- en augmented reality. U stapt met een VR-bril als het ware in het gebouw en zo kunt u interactief in 360 graden ervaren hoe het bouwproject eruit komt te zien. Realistischer kan op dit moment niet, want op deze manier kunt u het gebouw verkennen door er doorheen te bewegen. Het is dus de ideale 3D visualisatie, want er wordt maximaal resultaat uit de beleving van het bouwproject gehaald.

Het gebruik van augmented reality is een andere vorm van 3D beleving. Er worden met AR, virtuele elementen aan de realiteit toegevoegd. Dit kunnen animaties zijn, maar ook statisch 3D beeld is mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van de camera van een smartphone of tablet. Bij een tablet kan bijvoorbeeld door het scherm gekeken worden naar een 2D plattegrond van een woning, maar er kan op deze plattegrond ook een geanimeerde 3D weergave worden getoond. Door vervolgens de tablet rondom de plattegrond te bewegen, is het 3D model vanuit alle hoeken te bekijken.